Miten yhteismetsään liittyminen etenee

Metsän liittäminen UPM Yhteismetsään on metsänomistajalle yksinkertaista. Liittymisprosessi on selkeä, ja yhteismetsä huolehtii kaikista käytännön asioista. Nopeimmillaan metsänomistaja on yhteismetsän osakas muutamassa kuukaudessa.

 

Helpoin tapa lähteä liikkeelle yhteismetsään liittymisessä on alustavan tuottolaskelman tilaaminen. Se antaa sinulle alustavan tiedon metsäsi tuottoarvosta ja yhteismetsäosuuksien määrästä. Se auttaa päätöksenteossa.

Alustavan tuottolaskelman tilaaminen edellyttää, että kuvio- ja puustotiedot on siirretty UPM:n tietojärjestelmään. Nopeimmillaan alustavan tuottolaskelman voi saada noin viikossa.

Kun olet tutustunut alustavaan tuottolaskelmaan, voit tehdä liittymissopimuksen UPM Yhteismetsän kanssa. Sen jälkeen yhteismetsä järjestää puustotietojen maastoinventoinnin ja tuottoarvolaskennan. Metsänomistaja saa vahvistetut osuusmäärät tutustuttavakseen ja vertailutietoa omasta metsäalueesta ja yhteismetsästä.

Tässä vaiheessa voit tehdä lopullisen päätöksen liittymisestä, jolloin yhteismetsä ja metsänomistaja yhdessä hakevat metsäalueen liittämistä yhteismetsään liittyjälle annettavia osuuksia vastaan. Yhteismetsä hoitaa maanmittaustoimituksen hakemisen käytännön järjestelyt.

Osakkuus vahvistuu rekisteröitymisellä

Liittyjästä tulee yhteismetsän osakas, kun metsäalueen liittämistä koskeva maanmittaustoimitus on rekisteröity kiinteistötietojärjestelmään.

Ennen maanmittaustoimituksen hakemista metsänomistaja voi milloin tahansa purkaa sopimuksen metsäalueensa liittämisestä. Tällöin metsänomistajan maksettavaksi tulee kertyneet kustannukset, käytännössä puustoinventoinnin ja laskennan kulut.

Nopeimmillaan metsänomistajasta tulee yhteismetsän osakas muutamassa kuukaudessa. Yhteismetsän osalta käytännönjärjestelyt sujuvat ripeästi. Maanmittaustoimituksen nopeuteen vaikuttavat Maanmittauslaitoksen aikataulut.

Osakkaan oikeus yhteismetsän voittoon eli jako-osuuksiin alkaa rekisteröitymistä seuraavan vuosineljänneksen alusta. Ylijäämä maksetaan osakkaan tilille.

Näin liittyminen tapahtuu

 • Tilaa alustava tuottolaskelma, josta saat tietoa metsän tuottomahdollisuuksista.
 • Tee kanssamme liittymissopimus
 • Hoidamme liittymiseen liittyvät asiat puolestasi
  - inventoimme puustotiedot
  - saat laskelman metsän arvosta ja yhteismetsäosuuksien määrästä
 • Päätät liittymisestä yhteismetsään
 • Haemme maanmittaustoimitusta
 • Sinusta tulee osakas, kun liittämistä koskeva maanmittaustoimitus on rekisteröity Maanmittauslaitoksen ylläpitämään kiinteistötietojärjestelmään
 • Osakkaana alat saada tilillesi yhteismetsän voittoa.